Bismillah
Proses Membuat Baby Macaron.
1. Penyediaan template dan parchment paper.
- *Saiz template 20sen baru.
2. Penyediaan bancuhan french method....
3. Check kecairan adunan.
- *kalau pekat mac tk licin dan jadi senget.
- *kalau cair sgt jadi nipis pulak.
4. Alatan yang digunakan.
5. Teknik piping.
- *mesti tegak dan stabil... ok. Practise make perfect. Insya Allah.
6. Proses pengeringan dan pembakaran.
*kalau nk cepat kering kena pakai aircond. Sbb tu le mahai baby mac ni. Mac... hang tidoq pakai aircond... aku tidoq pakai kipas jek.
- *kalau tk kering, mac merekah dan tkde kaki.
- *kalau terlebih kering, kaki mac masuk ke dalam.
- *ngam-ngam kering baru kaki lurus.
7. Proses isi filling.
- * pakai nutella dan peanut butter.
8. Proses 'mencari jodoh' dan cantum
- * berpinor2 mata nk cari jodoh sekufu.
9. Proses asing warna saja seronok tengok.
10. Proses packaging ikut kesesuaian.
Nota 1:
Nota 2:
Nota 4:
Nak buat baby mac kena sabar dan jgn mudah putus asa. Saya pernah buat 20 adunan semua senget benget. Hampir putus asa. Bangun dan buat terus..... study macam-macam sumber. Hingga diberi petunjuk. Bukankah Allah akan menunjuk jalan bagi orang yang tidak berputus asa....
Subhanallah. Walhamdulillah. Allahuakbar.
Astaghfirullah.
Baca pun dah takut nk belajar... kikiki. Nak bagitau ni... bila dapat teknik yg betul... asyik kerja nk buat je... kalau takmo buat order aje...😉😉😉
Nota 3:
Utk kelas boleh booking weekdays.
Untuk kelas dan order sila watsap 0133941722
Jemput singgah galeri seni kek chepahcutecakes dan Chepahcutecakes-wedding
No comments:
Post a Comment