Sunday, August 16, 2015

Proses Membuat Macaron

Bismillah
 
 
Proses Membuat Baby Macaron.
1. Penyediaan template dan parchment paper.
  • *Saiz template 20sen baru.
2. Penyediaan bancuhan french method....
3. Check kecairan adunan.
  • *kalau pekat mac tk licin dan jadi senget.
  • *kalau cair sgt jadi nipis pulak.
4. Alatan yang digunakan.
5. Teknik piping.
  • *mesti tegak dan stabil... ok. Practise make perfect. Insya Allah.
6. Proses pengeringan dan pembakaran.
*kalau nk cepat kering kena pakai aircond. Sbb tu le mahai baby mac ni. Mac... hang tidoq pakai aircond... aku tidoq pakai kipas jek.
  • *kalau tk kering, mac merekah dan tkde kaki.
  • *kalau terlebih kering, kaki mac masuk ke dalam.
  • *ngam-ngam kering baru kaki lurus.
7. Proses isi filling.
  • * pakai nutella dan peanut butter.
8. Proses 'mencari jodoh' dan cantum
  • * berpinor2 mata nk cari jodoh sekufu.
9. Proses asing warna saja seronok tengok.
10. Proses packaging ikut kesesuaian.
 
Nota 1:
Nak buat baby mac kena sabar dan jgn mudah putus asa. Saya pernah buat 20 adunan semua senget benget. Hampir putus asa. Bangun dan buat terus..... study macam-macam sumber. Hingga diberi petunjuk. Bukankah Allah akan menunjuk jalan bagi orang yang tidak berputus asa....
Subhanallah. Walhamdulillah. Allahuakbar.
Astaghfirullah.
 
Nota 2:
Baca pun dah takut nk belajar... kikiki. Nak bagitau ni... bila dapat teknik yg betul... asyik kerja nk buat je... kalau takmo buat order aje...😉😉😉
 Nota 3:
Utk kelas boleh booking weekdays.
Untuk kelas dan order sila watsap 0133941722
 
Nota 4:
Jemput singgah galeri seni kek chepahcutecakes dan Chepahcutecakes-wedding
 
 

No comments:

Post a Comment