Wednesday, August 5, 2015

Noxxa: Daging Kurma

*Ini himpunan koleksi, bukan resepi asal saya.

Daging Kurma Noxxa
Sumber: Lenny Marlynna

Bahan-bahan...
  • 700 gram daging batang pinang yang telah dipotong
  • 1 paket rempah kurma
  • Bawang merah, bawang putih, halia dikisar dan dicampur dengan rempah kurma. Gaulkan dengan daging
  •  
  • Bawang besar, dimayang
  • Rempah ratus
  • Kentang, lobak merah dan lada hijau dihiris (jika suka)
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • Garam sebagai perisa
 
Cara-cara :-
1) Set pada Noxxa pc pada "Stir-Fry" mode. Masukkan sedikit minyak dan tumis bawang besar dimayang dan rempah ratus.
2) Masukkan daging yang telah diperap tadi. Tumiskan seketika.
3) Masukkan kentang, carrot and lada hijau.
4) Masukkan santan separuh kotak, air dan garam. Air lebih kurang paras daging. Offkan periuk.
5) Set pada HP mode selama 25 minit. Pastikan tombol menghala ke arah Pressure.
6) Release steam dan tadaaaaaa! Siap sudah lauk kurma daging kita. (kalau nak kuah lagi pekat tekan mode Stir-Fry untuk pekatkan kuah)
 
Sumber: Lenny Marlynna
 
 

No comments:

Post a Comment